Χρήση εγκεκριμένων οργάνων ζύγισης για εμπορικές συναλλαγές

26 Ιανουαρίου, 2022 15:11

Χρήση εγκεκριμένων οργάνων ζύγισης για εμπορικές συναλλαγές

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 8362(34)/5-1-2022 σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Σερρών (τηλ. 2321.350.380, πληροφορίες: Βασιλική Βαλσαμάκη), υπενθυμίζεται προς τους ενδιαφερομένους που χρησιμοποιούν μηχανικούς ή ηλεκτρονικούς επιτραπέζιους ζυγούς, πλάστιγγες ή γεφυροπλάστιγγες για εμπορικές συναλλαγές, (π.χ. ζαχαροπλαστεία, παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου κ.λ.π.), ότι τα εν λόγω όργανα ζύγισης θεωρούνται νόμιμα όταν :

Α.- Φέρουν την κατάλληλη επισήμανση,   

Β.- Έχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση και 

Γ.-Λειτουργούν εντός των κατά το νόμο προβλεπόμενων ορίων σφάλματος

Αναλυτικότερα :

Ως προς την επισήμανση : Επί του οργάνου πρέπει να υπάρχουν ανεξίτηλα

1.- H σήμανση CE η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά όσων προϊόντων πληρούν τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας και  

2.- Η μετρολογική σήμανση Μ ή ΜΧΧ (για ζυγούς που έχουν αρχική επαλήθευση από  το 2017 και μετά, όπου ΧΧ τα δύο τελευταία ψηφία του έτους κατά το οποίο έγινε η αρχική επαλήθευση του οργάνου).     

Επισημαίνεται ότι ζυγοί που η κυκλοφορία τους εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Δ/νση Μετρολογίας της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης πριν το 1993, θεωρούνται «παλαιοί» και απαγορεύεται πλέον να διατίθενται στην αγορά προς πώληση. Τα εν λόγω ζυγιστικά όργανα που είναι ήδη σε χρήση, αν και δεν φέρουν την κατάλληλη επισήμανση (CE και M) επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν εντός των προβλεπόμενων ορίων σφάλματος.

Ως προς την τεκμηρίωση : Η σωστή επισήμανση και μόνο, δεν είναι αρκετή. Κατά τον έλεγχο από την υπηρεσία πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη τεκμηρίωση του οργάνου ζύγισης στο χρήστη και στον κατασκευαστή/εισαγωγέα/διανομέα (πιστοποιητικά και δήλωση συμμόρφωσης). Ο κατασκευαστής ή εισαγωγέας ή διανομέας ή αντιπρόσωπος ζυγιστικών οργάνων οφείλει να διαθέτει στον αγοραστή/χρήστη του οργάνου και το εγχειρίδιο χρήσης στην ελληνική γλώσσα.

Εφόσον δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το ζυγιστικό όργανο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικές συναλλαγές. Συνεπώς εάν σε ενδεχόμενο έλεγχο, εντοπιστεί χρήση μη εγκεκριμένου ζυγού, η υπηρεσία οφείλει να σημειώσει τη σχετική παράβαση και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.