ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ – Ε.Ο.Σ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Ορειβατικός Σύλλογος Νιγρίτας – Καταφύγιο Γεώργιος Τότας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Νιγρίτας ιδρύθηκε το 1994 και είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης καθώς επίσης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Μέχρι σήμερα αριθμοί περί τα εκατόν τριάντα (130) ενεργά μέλη και ένα πλήθος συμπολιτών που διακινείται φιλικά προς τον Σύλλογο.

Ξεκίνησε από το τίποτα χάρις στον ενθουσιασμό λίγων φίλων και κανείς δεν περίμενε τότε ότι σε λίγα χρόνια θα είχε τέτοια ανάπτυξη και δραστηριότητα και τέτοια αποδοχή από το λαό της Νιγρίτας. Κανείς ακόμη, δεν περίμενε ότι  υπήρχε αυτή η κρυμμένη σπίθα, που χρειάστηκε το φύσημα των λίγων φίλων για να ζωντανέψει και να δημιουργήσει ένα πολύ ζωντανό και δραστήριο σύλλογο.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου, ωρίμασε η ιδέα κατασκευής  ενός καταφύγιου. Το καταφύγιο βρίσκεται 16 χλμ Νοτιοδυτικά της Νιγρίτας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1996 και εγκαινιάστηκε το 2000. Το όνομα του το πήρε από τον Γεώργιο Τότα, τον άνθρωπο αυτόν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άδεια κατασκευής του καταφυγίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων και διαθέτει μία πανέμορφη πανοραμική θέα όλο το Στρυμονικό κάμπο. Από τη λίμνη Κερκίνη μέχρι τους πρόποδες του Παγγαίου και τα Κερδύλια Όρη.  

Ο προαύλιος χώρος των 10 στρεμμάτων είναι περιφραγμένος και διαθέτει μικρή εκκλησία, κιόσκι, παγκάκια και ψησταριές για τους φίλους επισκέπτες. Ο εσωτερικός χώρος διαθέτει σαλόνι με κεντρικό τζάκι, κουζίνα και τουαλέτες για κάθε φύλο. Στον  επάνω όροφο υπάρχουν τα κρεβάτια για να φιλοξενήσει 25 άτομα.

Στην γύρω περιοχή του καταφυγίου υπάρχουν διαδρομές μέσα σε μονοπάτια με διαφορετική δυσκολία και χιλιομετρική απόσταση για να μπορεί να τις περπατήσει ακόμα και ο πιο αρχάριος πεζοπόρος.

Ο Σύλλογος πέρα από τις καθαρά ορειβατικές δραστηριότητες δραστηριοποιείται και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Μία τέτοια δραστηριότητα είναι η τράπεζα αίματος που δημιουργήσαμε πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Όλο αυτό διάστημα, λειτουργεί με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκίνησε. Με τις χιλιάδες φιάλες αίμα που προσέφεραν οι αιμοδότες μας, βοηθήσαμε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Παροχές